Etika Menghantar E-mel Rasmi
Pendidikan

Etika Menghantar E-mel Rasmi

Penggunaan Google Mail (e-mel) penting dalam urusan berkomunikasi yang diguna pakai oleh syarikat. Jika anda seorang graduan lepasan universiti, anda perlu tahu tatacara sebelum sesuatu e-mel itu dihantar. Oleh hal yang demikian, terdapat beberapa etika menghantar e-mel rasmi yang dicadangkan oleh Edu Bestari. Segala maklumat berkaitan etika ini juga Sis Min dapatkan daripada portal Edu Bestari.

Penghantaran resume biasanya melalui e-mel hendaklah dihantar dengan cara yang formal. Jika seseorang graduan lepasan universiti tidak mahir dalam menggunakan e-mel sebagai medium komunikasi, ini amat merugikan graduan. Hal ini kerana, majikan akan membuat tanggapan negatif terhadap anda. Jadi, ini mungkin salah satu faktor resume anda tidak dipandang oleh majikan.

Oleh hal yang demikian, Sis Min tak mahulah perkara sebegini berlaku kepada anda. Jadi, mari teruskan pembacaan bagi mengetahui etika menghantar e-mel rasmi kepada sesebuah syarikat.

Etika dan Tatacara Hantar E-mel Rasmi

Berikut merupakan panduan untuk membantu anda semasa menghantar resume atau apa-apa dokumen menerusi e-mel.

Subjek (Tajuk)

Anda perlu menuliskan tajuk e-mel pada bahagian subjek dengan ringkas. Subjek perlulah jelas dan mudah difahami untuk menyatakan tujuan e-mel tersebut dihantar. Sebagai contoh:

Subjek: PERMOHONAN JAWATAN PENULIS BLOG SIS RASA

Memberi Salam

Anda perlu mulakan e-mel dengan kata salam seperti Salam Sejahtera/Assalamualaikum w.b.t. Kata salam ini seperti pendahuluan dan anda perlu sertakan dengan nama panggilan (Tuan/Puan). Jika anda sudah tahu untuk siapa e-mel ini dihantar, anda boleh terus nyatakan gelaran dan namanya. Jika tidak pasti, tulis sahaja Tuan/Puan.

Perkenalkan Diri, Tujuan E-mel dan Ucapan Terima Kasih | Etika Menghantar E-mel Rasmi

Perkenalkan diri dengan menyebut nama, umur, dan kelayakan akademik. Seterusnya, anda nyatakan tujuan e-mel ini ditulis. Pada bahagian bawah selepas menulis tujuan, anda perlu ucapkan terima kasih. Berikut merupakan contoh e-mel terbaik yang Sis Min dapatkan daripada laman web ini.

Etika Menghantar E-mel Rasmi

Sertakan Lampiran

Etika menghantar e-mel rasmi yang seterusnya ialah anda perlu menyertakan lampiran fail. Anda perlu memuat naik fail pada bahagian bawah, iaitu attach files. Antara fail yang perlu dihantar untuk memohon kerja ialah resume, cover letter, sijil akademik, dan dokumen berkaitan. Fail yang dihantar mestilah berformat PDF dan saiznya tidak terlalu besar.

Etika Menghantar E-mel Rasmi
Attach Files

Semak Sebelum Hantar | Etika Menghantar E-mel Rasmi

Sebelum menghantar e-mel tersebut, anda perlulah menyemak terlebih dahulu ejaan, tatabahasa, format fail dan sebagainya. Hal ini dikatakan demikian kerana, kesalahan yang kecil seperti ejaan membawa maksud bahawa anda seorang yang cuai dan tidak melakukan semakan terakhir sebelum menghantar e-mel tersebut.

Cukup sampai di sini sahajalah perkongsian kali ini. Sis Min harapkan agar perkongsian kali ini dapat membantu anda untuk menghantar e-mel dengan betul.

Sekiranya anda ingin dapatkan panduan dan langkah lebih lanjut berkaitan dengan e-mel ini, anda boleh baca di sini dan ini. Jika anda mencari panduan menulis resume dengan betul, anda boleh baca di sini.

Penafian
Pengendali web tidak bertanggungjawab terhadap komen atau catatan pengirim dalam ruangan ulasan laman ini. Komen atau catatan yang tertera adalah tanggungjawab pengirim sepenuhnya.

Jom layari Sisrasa.com untuk mendapatkan lebih banyak artikel yang menarik!

Sis Rasa, Sis Cerita

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *