dalgona candy viral
Masakan

Cara Membuat Dalgona Candy Viral: Squid Game

Drama bersiri baru Netflix Squid Game yang kini disiarkan di seluruh dunia telah mencipta banyak trend baru. Drama bersiri popular Netflix Squid Game telah menjadikan Dalgona candy viral di seluruh dunia, malahan di Malaysia juga. Cara membuat Dalgona candy di rumah telah menjadi viral di Tik Tok, Instagram, Facebook, dan platform media sosial yang lain.

cara membuat dalgona candy
Sumber foto: Astro Awani

Apakah Dalgona Candy?

Dalgona berasal daripada perkataan “Dalgona”, yang bermaksud “manis”. Pada asalnya, Dalgona candy menyerupai honeycomb. Dalgona candy ialah snek jalanan yang popular di Korea Selatan pada tahun 1970-an dan 1980-an. Penjaja jalanan di Korea Selatan menjualnya di hadapan sekolah rendah.

cara membuat dalgona candy
Sumber foto: Squid Game daripada Netflix

Squid Game ialah drama bersiri sembilan episod yang ditayangkan di Netflix. Drama ini berkisar mengenai beratus-ratus peserta yang dikelilingi hutang dan telah menerima jemputan untuk mengambil bahagian dalam permainan kanak-kanak yang boleh mendatangkan maut. Squid Game merupakan drama Korea Selatan yang berjaya mendapat tempat pertama ditayangkan di Netflix hanya empat hari selepas tayangan perdana. Kini, Squid Game merupakan pelancaran siri terbesar syarikat itu.

Dalam episod ketiga, pemain dibawa ke taman permainan. Pemain mesti memilih daripada empat bentuk yang berbeza: bulatan, segi tiga, bintang, dan payung. Kemudian, peserta akan mendapat bekas kecil. Di dalam bekas, mereka akan mendapat Dalgona candy dan jarum yang sangat halus. Tambahan pula, pemain hanya mempunyai 10 minit untuk mengeluarkan bahagian tengah Dalgona candy menggunakan jarum tanpa memecahkannya. Jika masa tamat atau mereka memecahkan gula-gula tanpa sengaja, mereka akan ditembak serta-merta.

Cara Membuat Dalgona Candy Viral Dalam Squid Game

cara membuat dalgona candy
Sumber foto: Squid Game daripada Netflix

Sis Min nak memberitahu cara membuat Dalgona candy viral di rumah. Resipi ini hanya menggunakan dua bahan yang mudah didapati di dapur, iaitu gula dan serbuk penaik.

Masa memasak:

2 minit

Bahan-bahan:

  • sudu besar gula
  • Secubit serbuk penaik
Sumber foto: Shutterstock

Cara membuat Dalgona candy:

  1. Ambil 1½ sudu besar gula dan tuangkan ke dalam senduk.
  2. Panaskan gula tersebut menggunakan haba yang bersuhu rendah.
  3. Kacau sehingga gula cair menggunakan chopstick.
  4. Tambah secubit serbuk penaik ke dalam larutan gula.
  5. Kemudian kacau dengan laju sehingga semuanya sebati.
  6. Tuangkan gula cair ke kertas parchment dan tekan sehingga nipis.
  7. Tekan pemotong biskut mengikut acuan bentuk kesukaan.
  8. Biarkanya sejuk mengikut suhu bilik.

Selamat mencuba! Adakah anda salah seorang pemain Squid Game yang berjaya?

Baca artikel ini dalam Bahasa Inggeris di sini.

Penafian
Pengendali web tidak bertanggungjawab terhadap komen atau catatan pengirim dalam ruangan ulasan laman ini. Komen atau catatan yang tertera adalah tanggungjawab pengirim sepenuhnya.

Jangan lupa layari SisRasa.com untuk mendapatkan lebih banyak artikel yang menarik!

Sis Rasa, Sis Cerita

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *