Baju Raya 2023
Fesyen

Idea Baju Raya 2023 | Trend Terkini

Anda belum beli baju raya lagi untuk tahun ini? Sedang mencari idea baju raya? Jom Sis Min kongsikan antara idea baju raya 2023 berdasarkan trend terkini yang sedang hangat di Malaysia.

Cadangan Sis Min pada kali ini adalah berdasarkan pemerhatian majalah fesyen, pengaruh media sosial dan fesyen berjenama untuk idea Baju Raya 2023. Sis Min dapat perhatikan berdasarkan aliran sejarah, kita boleh menjangkakan trend baharu baju raya pada tahun 2023 akan terus menyelitkan elemen Melayu tradisional dan sensibiliti fesyen yang lebih moden.

Kita juga mungkin dapat lihat gabungan gaya klasik dan kontemporari dengan penekanan pada keselesaan, keanggunan dan kualiti. Warna pastel, motif bunga, dan sulaman adalah beberapa ciri reka bentuk yang popular dalam baju raya tahun ini tau! Jom teruskan bacaan dengan lebih lanjut.

Idea Design Baju Raya 2023

1. Kurung Sulam

Baju Raya 2023

Baju Kurung Sulam biasanya diperbuat daripada kain sutera atau kapas berkualiti tinggi, dan disulam tangan dengan reka bentuk yang unik. Sulaman biasanya diperbuat menggunakan benang emas atau perak, serta menampilkan motif bunga, geometri atau berinspirasikan tema Islamik.

Baju Kurung Sulam adalah salah satu busana evergreen dan elegan yang mewakili kekayaan warisan budaya Malaysia. Ia adalah pilihan popular untuk wanita dari semua peringkat umur dan boleh dipakai dengan pelbagai gaya atau reka bentuk. Anda boleh klik di sini untuk melihat koleksi saranan Sis Min.

2. Dress Cantik dan Simple

Baju Raya 2023

Dress ini lazimnya dipakai oleh wanita Islam semasa musim perayaan Aidilfitri, Aidiladha, mahupun majlis-majlis keraian. Selalunya, ia diperbuat daripada fabrik ringan seperti kapas, sifon atau sutera. Ia juga mungkin menampilkan cetakan berwarna-warni, sulaman rumit atau reka bentuk ringkas yang elegan.

Dress ini mempunyai kesesuaian yang longgar dan selesa, dengan garis pinggang tinggi dan skirt labuh yang panjang sehingga ke buku lali. Ia menawarkan keselesaan, kesopanan dan gaya yang sophisticated. Klik di sini untuk melihat koleksi saranan Sis Min.

3. Kurung atau Kebaya Batik

Baju Raya 2023

Kurung Batik gaya Indonesia merupakan sebuah busana yang telah dipengaruhi oleh rekaan batik dari Indonesia. Busana ini terdiri daripada kurung atau kebaya batik dan kain yang biasanya diperbuat daripada kain lilit songket atau sutera, serta dihiasi dengan corak batik.

Kainnya sering dililit dan mempunyai ruang celahan pada sisi tepi untuk memudahkan pergerakan. Corak batik pada busana juga mempunyai reka bentuk sama ada tradisional atau moden, dan sesuai digayakan dengan warna lembut atau terang. Jom klik sini untuk melihat koleksi saranan Sis Min.

4. Kaftan Sutera | Idea Baju Raya 2023

Baju Kaftan ialah tunik labuh dan longgar yang berasal dari Timur Tengah dan kini dipakai di seluruh dunia kerana rupanya yang bergaya dan selesa. Ia lazimnya diperbuat daripada fabrik yang ringan dan bernafas seperti kapas, linen atau sutera, bagi menampilkan padanan santai yang memudahkan pergerakan.

Tunik ini dicirikan dengan lengan lebar, batwing, dan garis leher V yang dalam. Ia boleh direka kosong atau mungkin mempunyai corak, sulaman, manik, atau butiran hiasan lain. Ia boleh dipadankan dengan kasut tumit tinggi dan barang kemas untuk penampilan yang lebih bergaya. Anda boleh klik di sini untuk melihat katalog koleksi ini.

5. Kurung Printed Moden

Baju Raya 2023

Kurung Printed Moden ialah gaya kontemporari pada pakaian tradisional Melayu yang menampilkan fabrik bercetak dengan reka bentuk moden dan bergaya. Pakaian ini juga mungkin menampilkan cetakan tebal dan grafik, corak geometri atau reka bentuk abstrak.

Cetakan dan warna yang digunakan dalam pakaian juga mencerminkan trend fesyen semasa. Kurung Printed Moden ini merupakan pilihan popular untuk para wanita yang mementingkan fesyen dan ingin memasukkan elemen tradisional ke dalam tema moden mereka. Seperti biasa, anda boleh klik di sini untuk melihat katalog koleksi.

6. Set Blouse + Armani Silk

Set ini biasanya terdiri daripada blaus atau baju luar yang diperbuat daripada Batik Viscose atau sutera, dan dress dalam yang boleh dililit pada bahagian pinggang yang diperbuat daripada Sutera Armani. Blaus Batik Viscose ini pula akan dicetak dengan corak Batik tradisional.

Gabungan kedua-dua fabrik ini akan menghasilkan rupa yang unik dan elegan, yang sesuai untuk majlis formal atau separa formal. Batik Viscose ini dapat menambah sentuhan tradisi dan budaya pada pakaian, manakala Sutera Armani pula boleh menambah rasa kemewahan dan kecanggihan. Pastikan anda klik di sini untuk melihat katalog koleksi.

Jom Beli Baju Raya 2023 Sekarang!

Mulakanlah sesi membeli-belah baju raya sekurang-kurangnya beberapa minggu lebih awal, untuk memastikan anda mempunyai masa yang cukup dalam pencarian busana yang bersesuaian. Membeli-belah awal juga memberi anda peluang untuk memanfaatkan sebarang diskaun atau sale tau!

Akhir kata, Sis Min harap sangat tips dan rekomendasi pada kali ini dapat membantu anda mencari baju raya 2023 yang lebih sesuai. Semoga anda berpuas hati dengan perkongsian Sis Min ya… Tunggu apa lagi tu? Jom kita beli baju raya 2023 sekarang sementara stok masih ada. Let’s shoppinggg!

Setakat ini sahaja perkongsian Sis Min tentang “Idea Baju Raya 2023 | Trend Terkini”. Jumpa di lain postingan dan jangan lupa untuk membaca artikel menarik di Sis Rasa.


Penafian: Pengendali web tidak bertanggungjawab terhadap komen atau catatan pengirim dalam ruangan ulasan laman ini. Komen atau catatan yang tertera adalah tanggungjawab pengirim sepenuhnya.

Sis Rasa, Sis Cerita.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *